Genieten we binnenkort van een dagelijkse portie insecten op ons bord?
Hannes Delaere vertelde ons meer over welke insecten er gebruikt kunnen worden als menselijke consumptie. 80 % van de wereldbevolking gebruikt insecten voor hun voeding en in 98 landen op de wereld zijn insecten heel gewoon als voeding. In Europa worden nog maar weinig insecten gegeten. Nochtans het kweken van insecten is gemakkelijk en de ecologische voetafdruk voor het kweken van insecten is veel kleiner dan voor het kweken van vlees. Er is veel minder water nodig voor insecten te kweken in vergelijking met vlees.
Insecten zijn ook veel gezonder dan vlees om te eten, minder calorieën, minder vet, en bevatten veel calcium. Sprinkhanen, meelwormen, moriowormen, buffalowormen, krekels, wasmotlarven en zijdevlinderlarven zijn de meest gegeten insecten in België. Gevriesdroogde volwassen huiskrekels kunnen als nootjes of chips gegeten worden. Verder kunnen ze als croutons in soep of ter vervanging van pijnboompitten in een slaatje gebruikt worden. Meelwormen zijn lekker zowel rauw, of in de pan geroosterd als nootjes met pootjes. Heel makkelijk te integreren in dessert-bereidingen of in vleesbereidingen (meelwormburger).
Op deze infoavond konden we proeven van gedroogde sprinkhanen, krekels en meelwormen. Hannes had ook wraps klaargemaakt gevuld met groenten en sprinkhanen. Het was een interessante avond vol nieuwe weetjes en ideetjes met tussenin lekkere hapjes voorgeschoteld.
(Ronny Kerkhove)