Vroege morgenwandeling 18/6

Wat bezielt een mens om op een ontiegelijk uur te gaan wandelen? Deze zotte ingeving is ontstaan toen we dit jaar op de fiets de bedevaart reden naar de Ginstegrot te Oostrozebeke. Bezinnend bij het ontwaken van de ochtend en fietsend in de rustige landelijke binnenwegen kwam plots dit idee tot stand. Bij het zien van meerdere hazen die ‘het hazenpad’ kozen in de velden tijdens het voorbij fietsen, stelde ik volgende vraag aan mijn bijrijder Freddy, kwb’er - wandelaar - fietser en woonachtig te Hulste.

Steve: “Toch mooi om zien hoe alles stil en rustig wakker wordt onderweg. Mochten we nu ook eens vroeg wandelen gaan zoals de bedevaarders die deze morgen zijn vertrokken. Zou jij dat zien zitten en dan meegaan?”  Freddy: “Ik ga sowieso veel wandelen en fietsen, dus als ik kan dan ga ik mee…”       Steve: “Oké dan, dan zijn we al met twee…”

En zo gistte het idee tot dit initiatief van een vroege morgenwandeling voor onze kwb en Femma leden!

Met 9 VROEGE VOGELS  -allen mannetjes maar ook één vrouwtje-  gingen we op stap langsheen Kuurnse stille plekjes en Harelbeekse natuur- en rustplekjes, en dit in de vroege ochtend. Afspraak was 5.30 uur aan onze kerk om, met wie de moeite deed om wat vroeger op te staan, ‘in alle stilte’ een wandeling te beleven op een uur dat weinigen of zelfs geen één van ons ooit heeft gedaan. Een soort van dauwtrip maar dan wel met onze wandelschoenen aan…

We kuierden doorheen het Vlaspark waar menige vogel zich liet horen dat we in aantocht waren. En met slaperige ogen en oren namen we deze momenten in ons op want enkelen waren toch nog niet helemaal hun eigenste wakkere zelve… maar dat kwam stap bij stap met het krieken van de dag wel goed. Verder wandelend op het jaagpad langs de Leie richting Harelbeke verstoorden we een groep eenden tijdens hun ochtendritueel aan de waterkant, en die kozen bij het passeren toch voor het ‘eendenpad’ en gleden troepsgewijs het water in. De stoere reiger daarentegen gesetteld op de neus van een bootje bleef dan weer standbeeldgewijs stil zitten en dat resulteerde in het eerste fotomoment. Doorheen de bomen zagen we reeds de grote vurige zonbol rijzen die ons een warme dag zou brengen met temperaturen van 30 graden en meer. Voorbij de grens van Kuurne kwamen we uit op het Moleneiland met de nieuw gerealiseerde waterwerken en daar beklommen we gezamenlijk de uitkijktoren waar we een groepsmomentje creëerden en zo samen op de foto gingen. Daarna doorkruisten we de Leiehoek als verbinding naar De Groene Long, en deze groene parel deed onze zintuigen dubbel wakker worden. Verrassingsgewijs kwam er nog een tussenstop aan te pas in de Najaarsweg voor een tas koffie met een lekkere koek en vitamientjes om de inwendige mens te versterken. Opgeladen, beetje uitgerust en met de zonnegloed op ons aangezicht die ons vrolijk opwarmde, vervolmaakten we onze tocht doorheen Sportpark – Erf – Heulebeekdomein om zo terug bij onze startplek te kunnen eindigen.

Dank aan ‘DE VROEGE VOGELS’  die het de moeite waard maakten tot slagen van dit initiatief.

(S.L.)