Verslag bezoek Buda::Lab 17/9

Voor ons tweede bezoek op rij fietsten we naar onze buurgemeente Kortrijk. Kwestie van de nieuwe technologie duurzaam te gaan bekijken.

DO IT YOURSELF – DO IT TOGETHER ! Design regio Kortrijk ambieert dit in talrijke projecten waarbij het BUDA::lab er één van is. Hun idee is om maatschappij en kunst te verenigen en samen te ontwerpen en te creëren, zowel in Kortrijk en omstreken (de wereld rond), en met ondersteuning van verschillende partners (sponsors).

Zo ontstond het BUDA::lab, een werkplek waar mensen hun vrije talent kunnen ontplooien met behulp van deze infrastructuur. Vooral bewerkingsmachines zoals draai- en freesmachines, paneelzaag voor hout, boormachines, handwerktuigen allerhande zijn er aanwezig. Een klein werkatelier dus voor alle doe het zelvers of zelfs knutselaars in wording. Vooral de 3D printers sprongen in het oog alsook het laser cutten waarbij wij aan de hand van een voorontwerp dit mochten ervaren. Ons logo van kwb Kuurne werd in real time op een plankje gelaserd als souvenir en aandenken van ons bezoek.

Oorsprong, realisatie en werking van het BUDA::lab in functie van Design en Interieur Regio Kortrijk (DIRK) werd door onze spreker en productontwikkelaar Stan via een presentatie voorgesteld waarna we op ontdekking gingen in het lab zelf. Deze demonstratieavond gaf ons een inkijk in het onbekende atelier die menige mensen creatief en designvol bezig houd.

(Steve Lavaert)