Verslag busreis Noord-Frankrijk 2/6

Op zaterdag 2 juni om 8u stipt, vertrok onze autobus aan de St. Pieterszaal met 35 enthousiaste reizigers en 1 “hilarische” chauffeur richting Noord-Frankrijk. Na een goed uurtje rijden, kwamen we aan op onze eerste bestemming: de Necropool van Notre Dame de Lorette. Daar werden we ontvangen door Luc, in “L’estaminet de Lorette” met koffie en een warme chocoladekoek. Om 10u kwam onze gids David ons halen om een tour van de necropool te doen. Vooraleer we het kerkhof betraden kregen we uitleg over het ontstaan van deze site. Op deze heuvel werden er gemiddeld 25 obussen per vierkante meter tot ontploffing gebracht tijdens WO I en uiteraard sneuvelden hier heel wat soldaten zowel aan geallieerde kant als aan Duitse kant. Op het kerkhof liggen 42000 Fransen begraven, 3 (of 4) Belgen en 1 Rus. We bezochten ook de crypte, waarin de kisten liggen van “onbekende soldaten” (1 per oorlog waarin Frankrijk meevocht). Ook bevindt zich hier een urne met as van verbrande, gedeporteerde Joden die tijdens WO II omkwamen in de concentratiekampen.

Onder deze crypte bevindt zich ook een ossuarium waarin alle beenderen werden verzameld van gesneuvelden. Helaas was de basiliek afgesloten wegens werkzaamheden, doch hierdoor kregen we meer tijd in “de ring van herinnering”. Een monument dat onthuld werd in 2014, ter herinnering aan de 580000 gesneuvelden in Frans Vlaanderen en de Artois tijdens WO I. Onze gids had de eer om in de jury te zitten dewelke het ontwerp mocht kiezen. Hij verklaarde wat het idee was van de architect rond dit monument. Binnen in deze ring kan je de namen lezen van alle ge-identificeerde gesneuvelden, van eender welke nationaliteit. Er werden redelijk wat familienamen van onze deelnemers gevonden en vermoedelijk zullen er wel wat voorouders of familie hier vermeld staan.

Na een kort bezoek aan het “slagveld” met authentieke loopgraven, kanonnen, prikkeldraad enz… begaven we ons in het museum, waar heel wat materiaal, kledij en wapens bewaard wordt. Het viel op dat deze nog allemaal in heel goede staat zijn. Ook zijn hier wat “scenes” uit de periode te bekijken.

Ondertussen was het 12u geworden en dus was het tijd om de innerlijke mens te versterken. Na een verfrissend aperitief werd een lekkere preisoep voorgeschoteld, die zeer in de smaak viel. Als hoofdgerecht kregen we orloffgebraad met groentjes en “Franse” frietjes. (Ze kunnen het echt niet zoals wij Belgen!)

De kers op de taart was deze keer vervangen door een aardbei! Luc, de patron, had een grote aardbeientaart met crème au beurre gemaakt, met een opschrift van kwb Kuurne. Het was jammer om ze in stukken te zien snijden, maar gelukkig was ze nog lekkerder dan ze eruit zag !

Om 14u15 vertrokken we dan naar Clairmarais. Onderweg leerden we van de buschauffeur dat als je op een bepaalde plaats naar links kijkt dat je dan rechts niks ziet !

In Clairmarais scheepten we in op een “cruise” tussen de marais (moerassen). Het was ideaal weer en dus konden we volop genieten van de unieke natuur en omgeving. We zagen meerdere vogels die aan het broeden of aan het vliegen waren. Reigers, meerkoeten, waterhoenen, aalscholvers… Ze toonden zich allemaal ! Toen we onder de talrijke lage bruggetjes doorvoeren werden we telkens enthousiast begroet door de lokale blaffende viervoeters. Eén aanslag overleefden we ternauwernood !

We konden natuurlijk maar een deeltje van de 170 km lange kanaaltjes bezoeken, maar we kregen toch een mooi beeld van de woningen en van het uitzicht op de stad St. Omer. Zo leerden we ook dat daar de enige postbode in Frankrijk werkt, die zijn ronde per boot doet. Een ronde van zo’n 2 uur (12 km) langs 160 adressen die enkel per boot bereikbaar zijn.

Onderweg hielden we ook halt aan de lokale “supermarkt”, waar je enkele lokale en minder lokale groenten, fruit en drankjes kon kopen.

Na het aanleggen aan de steiger en een laatste “drankpauze” stapten we opnieuw op de bus en reden terug naar ons mooie Kuurne, waar we veilig en wel rond 19u15 aankwamen na een gelukkig alweer heel geslaagde dag !

Nog eens bedankt aan alle deelnemers voor hun enthousiasme, discipline en vooral heel goed humeur ! En een grote dankuwel aan onze jarige buschauffeur, die de kussen gretig in ontvangst nam!

Op deze pagina vind je enkele leuke filmpjes van deze busreis in regie van Steve en Ronny !

En via deze link zie je alle foto's van onze 2 bezoeken, met dank aan Chantal, Ronny en Steve !

(Danny De Kuysscher)