Verslag Lentewandeling Zwevezele 22/4

Met ‘onze’ aanwezigheid en daarbij het aanschouwen van het buitenleven hadden we bemerkt dat de lente reeds zijn intrede maakte. Tekenen van bloei en blad, knop en bot én vooral ook de fluitende vogeltjes die langs alle kanten werden aanzien en aanhoort. Want, daar is de lente, daar is de zon...
En die was er ook de voorbije dagen ZOMER & ZON, een zegen voor mens en natuur en vooral ook voor de boeren die buiten gretig gebruik maakten voor het besproeien van akkers en velden.
We trokken met 19 enthousiastelingen naar Zwevezele “ om er de bloemetjes eens buiten te zetten”. Landbouwstreek in volle pracht, natuur en landerijen om van te genieten in volle rust en stilte.
(Tussen de haakjes: althans als er geen moto- of oldtimer rondrit gepland is die dag op het parcours…) Kortom, op een zondagnamiddag lekker verpozen met wandelgezinden op West-Vlaams grondgebied. Dat is kwb & Femma ten voeten uit: eventjes het sociale groepsgevoel opzoeken en wandelen onder een gezamenlijke noemer -eensgezind- actief bewegen.

Zo ook wij toch eerst met de wagen gearriveerd op ons plaatselijk startpunt Het Kaarsenhof aldaar, om dan wandelend het gebied daarrond te gaan verkennen. Op de schreve van Ruddervoorde en Zwevezele stapten we afgewisseld landwegen met boerenslagen en bosdreven, en die leiden ons doorheen delen van de Lakebossen en de Munkbossen. Deze schrale zandstreek met hun bossen en kastelen, katapulteerden ons geschiedkundig terug in de tijd van de adel. De blijvende aanwezigheid van kasteel Rapenburg -beter bekend als het Wit Kasteel- is momenteel nog steeds bewoond door familie van ons huidig vorstenpaar. Alsook Kasteel Lakebos, onzichtbaar tussen de bomen maar gekend als het Rood Kasteel, is dan weer gelinkt aan de moorden van Beernem.
Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men overal …
Zo hadden wij het onderweg dan weer over kapelletjes, zo ook over koetjes en kalfjes, en bij het zien van schattige ezeltjes over onze ezels (Kuurnenaren). Zelfs kleine lammetjes kwamen we tegen “ by the wei “ !
En aan het eind van onze wandeling konden we dan gezellig nagenieten in het weelderige gras van de tuin in het Kaarsenhof en proeven van artisanale eigen producten. Daar ging het verbroederen (verzusteren) met onze vrienden kwb‘ers van St-Jan Kortrijk verder die er vandaag talrijk bij waren. Merci, en tot een volgende.
Het kwb & Femma wandelteam