Betaalbare energie 21/2

Kwb Kuurne en kwb Heule-Watermolen organiseerden samen de infoavond ‘Betaalbare energie’.

We verwelkomden de 32 deelnemers in de Klinker. Onze spreker was Johan De Pontieu, vrijwilliger bij Vlaskracht en werd bijgestaan door Renaat Ide. Vlaskracht is een burger coöperatieve voor duurzame energie in de Leiestreek. Hun strategie is gebaseerd op 3 pijlers: Samen werken aan duurzame energie, samen werken aan de energie-transitie, samen werken tegen energie-armoede. Iedereen kan lid worden bij Vlaskracht door aankoop van aandelen.

De energietransitie: we moeten overschakelen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Onze energie moet groener, geen uitstoot van broeikasgassen. Ook slimmer (productie en consumptie op elkaar afstemmen). Ook moeten onze woningen beter geïsoleerd worden want heel wat warmte verdwijnt door slecht geïsoleerde huizen (vloeren, vensters, dak).

Ook kan door het plaatsen van zonnepanelen heel wat betaalde energie bespaard worden. Ook kan aan energie delen gedaan worden dit is het teveel aan stroom door zonnepanelen geproduceerde aan iemand anders schenken, daarvoor is een digitale meter noodzakelijk. Met een thuisbatterij kan de energie opgeslagen worden voor later gebruik.

Het gebruik van een warmtepomp, warmte afkomstig uit de bodem of uit de lucht wordt door compressie extra opgewarmd. Een goed geïsoleerde woning is noodzakelijk.

Wil u de presentatie nog eens rustig doornemen : Vlaskracht presentatie

Enkele nuttige links : Links betaalbare energie

Enkele nuttige tips om te besparen : besparingstips

 

(R.K.)