Veilig op een veilige fiets 15/3 2018

19 leergierigen kwamen mondjesgewijs binnen in de Klinker om er iets op te steken over veiligheid tijdens het fietsen en de nieuwe reglementeringen.

Julien Van Meensel van rijschool Secura nam ons op sleeptouw tijdens een 2 uur durende voorlichting. De uitleg verveelde geen moment en het interactieve element, het beantwoorden van meerkeuzevragen door het opsteken van gekleurde kaartjes, zorgde voor heel wat animo.

Het eerste deel ging vooreerst over de uitrusting van een veilige fiets: welke verlichting er moet aanwezig zijn per type fiets, welke bel, welke remmen enz…
Daarna werd het fietsreglement verduidelijkt aan de hand van enkele verkeerssituaties. Zo werd er aangetoond dat het in alle gevallen beter is om achter een vrachtwagen te wachten en om dubbel voorzichtig te zijn op bijvoorbeeld ronde punten en wegen met speciale voorrangsregels en verkeerslichten. We kregen ook uitleg over de verschillende types fietspaden en tevens werd ook de specifieke situatie rond de elektrische fietsen (pedelecs) aangekaart.

Er werd ook een kort filmpje getoond vanuit het standpunt van een fietser om er ons op te wijzen hoeveel gevaren we soms kunnen tegenkomen op een relatief korte afstand, zeker binnen het stadsverkeer.

Na de pauze werden de regels rond het fietsen in groep uit de doeken gedaan en onze “wegkapiteins” en inrichters van fietstochten waren hierbij uiteraard heel aandachtig. Op het einde werden dan nog enkele specifieke problemen voorgelegd, waarbij er soms “hevig” gediscussieerd werd.

 

De avond is voorbij gevlogen en iedereen had de indruk heel wat opgestoken te hebben. Kortom een heel geslaagde avond, met dank aan onze voorlichter Julien, die we dan ook graag bedankten door middel van een pakketje Steenezel.

(ddk)