Leiewerken Harelbeke 8/4 2017

De komende jaren zullen ingrijpende Leiewerken het uitzicht van de omgeving rond de Leie in Harelbeke grondig veranderen. Waterwegen en Zeekanaal NV werkt hiervoor nauw samen met de Stad Harelbeke.

In het kader van het project Seine-Schelde voert Waterwegen en Zeekanaal NV in Harelbeke onder andere de volgende werken uit:

Op zaterdag 8/04/2017 fietsten we, sportief zoals we zijn, met 25 geïnteresseerden naar Harelbeke voor een bezoek aan de gouden rivier. Niet zomaar een bezoek, maar het werd een deskundig bezoek met uitleg van een gids.
Sedert 2 jaar zijn er grote werken bezig voor het verbreden van de Leie en de bruggen te verhogen daar waar nodig.
Na 10 bruggen van Kortrijk  vervangen te hebben,  heeft nu ook Harelbeke reeds een aangepaste brug voor de scheepvaart bekomen. Er moet namelijk een zekere hoogte (7 m.) zijn willen we de reuze schepen die komen of varen via de Schelde of de Seine doorlaten. Ook wij met de Kuurne brug staan nog op de lijst van verhoogde bruggen, maar daar is momenteel een probleem betreffende de hellingsgraad om de fietsers over de brug te krijgen.
 
Er werd door de gids terug gegaan in de geschiedenis van de watermolens en de vroegere werken aan de Leie alsook de indeling van de gewesten van oost naar west en van noord naar zuid te Harelbeke. Wij kregen ook een zicht van de werken die bezig zijn aan het nieuwe sas. Al deze werken worden gecoördineerd door de groep NV Water en Zeekanalen. Harelbeke zelf is volgens de omschrijving van de gids gewoon van om de 40 jaar grote werken uit te voeren zoals hun marktplein die nu dichter naar de Leie komt. Men  voorziet dat het hele project af is tegen 2018 of 2019.
 
Het was een namiddag waar we veel op geschiedkundig vlak bijgeleerd hebben en allen tevreden terug huiswaarts keerden. Dank je wel aan de mensen die deze namiddag met een lentezon hoog aan de blauwe hemel konden meemaken. Het was prachtig om met kwb Kuurne zo een mooie groep samen te krijgen.
 
(J.V.)