Je geld aan het werk  15/10

"Money makes the world go round" is een overbekende slogan. Deze keer stopte de wereld dus in Hoeve Vandewalle te Kuurne. 15 heel geïnteresseerde leden van kwb Heule-Watermolen en Kuurne vonden de weg naar deze leerrijke avond. De spreker was Luc Soete uit Harelbeke, voormalig Belfius-medewerker en sedert een 2-tal jaar op pensioen. Luc leidde ons binnen in de wereld van de "faire financiën", oftewel FAIRFIN genaamd.

Waar wordt ons spaargeld voor gebruikt, onze rentes die we betalen ? We vernamen dat vele banken het niet te nauw nemen met de ethische waarden en dat ze veel van ons geld investeren in wapenhandel, ontginning van fossiele brandstoffen, belastingparadijzen, en zo veel meer. Luc leerde ons de website www.bankwijzer.be kennen, waar we kunnen ontdekken welke bank waar in investeert, goed of slecht. Zo kwam o.a. BNP Paribas als één van de minst ethische banken naar voor. Vroeger was Dexia ook deze weg aan het opgaan, doch door de bankencrisis van 2008 werd Dexia Belfius en sedertdien is Belfius enkel op de Belgische markt aanwezig en onder toezicht van ons land en onze regering.  Desondanks gebeuren er ook bij Belfius nog investeringen die niet echt ethisch zijn.

Kunnen wij hier iets aan veranderen met onze kleine of grote spaarpotjes? Op de website www.bankwijzer.be kan je een standaarddocument invullen dat je naar je eigen bank kan sturen, indien je het niet eens bent met hun ethische werkwijzen. Natuurlijk kan je ook persoonlijk je afkeer laten blijken in een persoonlijk gesprek met je bankier en ook al denk je dat dit weinig zal baten, zal je bankier je bemerkingen doorgeven hogerop. Indien er dan meerdere mensen dezelfde problemen aankaarten, zal de bank waarschijnlijk toch eens 2 keer nadenken over hun werkwijze. En als laatste middel kan je natuurlijk altijd veranderen van bank en wees maar zeker dat er naar je reden hiervoor zal geluisterd worden.  Via volgende link kan je alles eens rustig nalezen www.fairfin.be/dossiers/starterskit

We danken hierbij onze spreker Luc nog eens van ganser harte voor een heel geslaagde avond en wensen hem "gezondheid" tijdens het opdrinken van een welverdiende fles Steenezel.

(ddk)