Kerstival 23/12

Terwijl we een week lang om de oren werden geslagen met goede doelen, inzamelacties en formidabele bedragen, deed het deugd om de deuren van de kerk even dicht te doen omdat er een concert plaatsvond. Toen het koor enkele stemtests deed tijdens de repetitie hoorden wij meteen dat het goed zat. Stembeheersing, volume, gevoeligheden en discipline, alles klopte als een heerlijk kerstlied. Het werd een zeer gevarieerd programma opgehangen aan de Missa Carolae van James Withbourn die we in verteerbare happen opgediend kregen.

De fijne afwisseling met de echte oude en nieuwe kerstliederen uit Engeland sloeg iedereen met verstomming. Het is verbazend hoeveel van die liederen ook hier gemeengoed geworden zijn. De vier Nederlandstalige kerstliederen werden op zo’n sublieme manier gebracht dat ze een vergelijking met de andere glansrijk konden doorstaan, als je dat al zou willen doen uiteraard.

Zoals te merken aan de concentratie van het publiek, kon je concluderen dat het koor de aanwezigen mee had in het verhaal. Zoveel mensen zo stil krijgen gedurende iets meer dan een uur, daar moet je minstens van Roeselare voor komen. De dirigent zwaaide dat het een lieve lust was en had het koor volledig op zijn hand. De solisten(stemmen en instrumentalisten) moesten niet onderdoen voor het koor en zorgden voor een warme gedragen klank die de kerk meer dan vulde bij momenten. Op andere ogenblikken speelden ze zo zacht dat je niet altijd wist waar de klank vandaan kwam. Toch waren ze op die momenten ook onmisbaar in het geheel.

Wij hebben met volle teugen genoten en hopen van de aanwezigen hetzelfde. Het koor was vol lof over de ontvangst voor en na het concert. De ploeg die daarvoor zorgde verdient zeker ook een pluim. Verder wensen we jullie veel heerlijke muzikale momenten in 2019.

 

Kris Quartier en het team van Kerstival.