Van slapen lig je toch niet wakker 27/5

Slapen! We doen het allemaal.

Maar waarom slapen wij? Slaap zorgt ervoor dat ons lichaam de rust krijgt om fysiek te herstellen van de dag, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Slaap heeft ook een effect op onze weerstand. Wie voldoende slaapt zal minder snel infecties opdoen omdat tijdens de diepe slaap afweerstoffen aangemaakt worden die ons beschermen tegen bacteriën en virussen. Wie ziek is kan best zorgen dat hij voldoende slaapt om die afweerstoffen aan te maken.

Slaap heeft ook een invloed op je gemoedstoestand. Wie onvoldoende slaapt is prikkelbaarder en emotioneler en heeft de neiging om negatiever te denken. Wie goed slaapt kan dus ook gemakkelijker de komende dag aan.

Paul Gernaey, leraar op rust, gaf een interessante voordracht over ‘slaap’ voor 35 geïnteresseerden van kwb Heule-Watermolen en kwb Kuurne in het Molenhuis te Heule.

Enkele tips: vermijd geluid en licht tijdens de slaap, geen alcohol, sigaretten of een zware maaltijd voor het slapen gaan, beweeg voldoende overdag. Hou ritme: op tijd in bed en uit bed. Pieker niet en als je piekert weet dat het toch niet helpt. Beter geen middagdutje, maar een ‘powernapje’ van +/- 15 minuten kan. Aarzel niet om je dokter te raadplegen indien je aanhoudende problemen hebt bij het slapen.

Meer info over ‘slapen’ kun je vinden op cm.be/slaap

(R.K.)