Toneel Frans-Vlaanderen 26/1

Het verhaal speelt zich af aan een Lourdesgrot - zoals er zoveel zijn in Vlaanderen o.a. op de Rodeberg, de Zwarteberg, naast de abdij van West-Vleteren - gesitueerd in Sainte Marie, een gehucht aan de Belgische kant van de Schreve. Naast de grot staat het huis van Bernadette, een devote alleenstaande boerendochter, die zorgt voor de kaarsen, de bloemen, het onderhoud van het gebedsoord . Vroeger werden er missen opgedragen, huwelijken ingezegend, bedevaarten georganiseerd enz….Al jaren kwam evenwel maar weinig volk meer opdagen en kerkelijke activiteiten gingen er niet meer door. Maar… we schrijven april 2020, de beginperiode van de coronapandemie. Die zult u zich best wel herinneren. Of toch niet?

Het is de periode van ‘Bluuft in jun kot’, waar mensen héél wantrouwig waren en angstig voor het vreselijke en ongekende covidvirus. En dat lokt eigenaardig genoeg volk naar de Mariagrot . Want mensen mogen tijdens de lockdown enkel het huis uit om te wandelen , en sommigen richten zich tot OLV ter bescherming tegen covid. Zo komt er al eens iemand langs die daar vroeger nooit kwam. Zoals de bedeesde Joël en de vurige Tania, die er een geheime ontmoeting hebben, Serge de ruwe bolster op zoek naar zijn hondje, de geheimzinnige en intrigerende José ‘van over de Schreve’, Gratienne de bazige zus van Joël, en dan de jonge, vlot gebekte Julie. Toch niet allemaal samen? Wel, de arm der wet waakt er uiteraard over, dat de coronamaatregelen worden gerespecteerd. Alhoewel…het is eerder een slappe arm. Dat leidt tot héél bizarre, soms hilarische maar ook emotionele ontmoetingen. Een volkse komedie met een duidelijke stempel. Die van Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen. Een verhaal om je hart te verwarmen. En ja, om te lachen. Veel plezier.

Waar ?  Kubox , kattestraat 188, 8520 Kuurne

Wanneer ? Vrijdag 26 januari 2024 om 20u (deuren open om 19u30)

Kaarten en info ? 10 euro per kaart, in voorverkoop op 19/11/23 tussen 10 en 12u in cafe Astrid , Brugsestwg 311, Kuurne

Of vanaf 20/11 14u bij Eric Deryckere via telefoon 056/70 18 13 of via eric.deryckere@skynet.be
of persoonlijk afhalen in de Bloemistenstraat 7 te Kuurne.

Telefonisch of per mail bestelde kaarten worden pas gevalideerd na storting op rek:
kwb Kuurne BE62 7785 6081 5861—naam + aantal kaarten