Busreis Toneel Frans-Vlaanderen 20/1/2019

Gezien het toneelgezelschap “Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen” niet bij ons komt, hebben wij besloten om zoals de vorig jaren opnieuw zelf op bezoek te gaan in Frans-Vlaanderen.

Als locatie hebben wij de keuze gemaakt voor GHYVELDE daar beschikt men over een recent vernieuwde zaal, vergelijkbaar met de Sint-Pieterszaal, dus alles gelijkvloers, geen moeilijke trappen.

De voorstelling gaat door om 17h00, zodat wij op een redelijk uur kunnen terugreizen. Vertrek uit Kuurne aan de Sint-Pieterskerk om 15h00.

Deelname prijs: INKOMKAART + BUSREIS = € 18,00 PP.

Inschrijven én betalen tegen uiterlijk 10/01/2019 bij:

Deryckere Eric
Bloemistenstraat 7
8520       Kuurne

056/70 18 13

Toneel  “De Communiefeeste”

Regie – Eddy HuysTekstverwerking – Roland Delannoy

We schrijven 1978. Nog geen computers, laptops, tablets, gsm’s – laat staan smartphones. Wel televisie!

De olietanker Amoco Cadiz die op de kust van Bretagne een vreselijke natuurramp veroorzaakt, Bernard Hinault die de Ronde van Frankrijk wint, en Nederland die met Johan Cruijff de finale van het WK voetbal verliest van Mario Kempes’ Argentinië.

En op de radio….Jacques Brel overleed dat jaar, Claude François werd geëlektrocuteerd in zijn badkamer en liet het leven, l’amour ga fait chanter la vie’ zong Jean Vallée in 1978 en werd daarmee voor België tweede op het Eurosongfestival, na Israel met ‘Abanibe’. Beelden die blijven plakken.

En in het dagelijkse leven? Wel in 1978 deed Eddie Vanrenterghem zijn plechtige communie!

In die tijd werd de plechtige communie — in tegenstelling tot tegenwoordig- nog thuis in de huiskamer gevierd. Zo ook bij de arbeidersfamilie van Eddie. Bij mama Yvonne —Vontje voor de
vrienden- en papa Robert, moeten de sofa, de televisie en de meubels plaats maken voor een heuse feesttafel, ter ere van de communicant. Maar vooral ter ere van de genodigden.
Mama Vontje werkt knie over elleboge’ om het de gasten naar hun zin te maken: de ‘geestige’ nonkel Willie en zijn bazige vrouw tante Anna, die komen mee tafelen, de buren Nicole en haar pantoffelheld Frangois die ook graag van de partij zijn, evenals nicht Jacqueline die haar echtgenoot heeft thuisgelaten. Een bont en vooral ‘bourgondisch’ gezelschap. Er wordt gegeten en gedronken, gelachen en gezwansd, nog wat gegeten en gedronken, nog meer gelachen en gezongen. ‘t Is kermis begot; een goed gemarineerd Vlaams familiefeest! En ja hoor: als de drank is in de man, dan…

En dat, beste toneelliefhebbers, is op zich al volkstheater van de bovenste plank. Een kluifje naar de hand van Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen. Een vette ‘tellore’ humor’, een vleugje ‘tranche de vie’, een ietsepietsie ironie, en bijzonder veel herkenbaarheid!